En splitterny, unik Kinabok med businessinriktning är nu till salu. Apsara Förlag gav i augusti år 2015 ut boken ”Kämpatag i Kina – Den legendariska Kinaräven Jari Vepsäläinens affärer”. I den berättar han och många andra finländska och svenska affärsmän öppet om sina ofta färgstarka erfarenheter i Kina. Med Hongkong som bas har företagsjuristen Vepsäläinen i mer än 25 år hjälpt otaliga finska och andra västerländska bolag att etablera sig i Kina och att klara sig på de kinesiska marknaderna. Det är vanligen lättare sagt än gjort. Många fällor lurar på utlänningar som satsar på Kina. I ”Kämpatag i Kina” får läsarna råd om hur det går att undvika att stiga på minor, och boken tar också upp flera andra sidor av det kinesiska samhället. En finsk översättning släpptes samtidigt som originalet.

Läs artiklar/recensioner om boken genom att klicka här.

Apsara Förlag grundades i Hongkong år 2012 för att erbjuda ett nytt fönster mot Kina och det övriga Östasien. ”Kämpatag i Kina” är förlagets andra satsning. I boken ingår sexton sidor med färgfotografier, och den är också i övrigt rikt illustrerad. Boken är tryckt i Hongkong.

Apsara Förlags första bok, ”Annorlunda, eller hur? – Några östasiatiska röster” utkom år 2012. Svenska Litteratursällskapet i Finland belönade den med ett pris på 10000 euro med motiveringen: ”Boken är en nyanserad och varm skildring av vardag och levnadsmiljöer i Ostasien. De individuella rösterna vävs samman till en pulserande bild där kulturer och samhällen vaknar till liv och avtecknar sig klart mot varandra. Författarens respektfulla och fördomsfria hållning gör att det annorlunda kommer nära”.

Läs recensioner/artiklar om boken genom att trycka här

Både ”Kämpatag i Kina” och ”Annorlunda, eller hur?” är skrivna av den finlandssvenska frilansjournalisten Björn Ådahl som har varit bosatt i Hongkong sedan år 1995. Han har ägnat sig åt att lära sig så mycket som möjligt om Kina och det övriga Östasien genom att läsa, resa och prata med människor.

Kämpatag i Kina

Den legendariska Kinaräven Jari Vepsäläinens affärer

Hårdhänta polisrazzior, brottsliga anställda och fyndiga piratkopierare är exempel på vad finländska och andra utländska affärsmän kan råka ut för i Kina. De måste också tampas med en sträng skattmas, en förbryllande byråkrati och ett rättssystem som de inte kan lita på. Till råga på allt spökar det oberäkneliga styrande kommunistpartiet hela tiden i bakgrunden.
I boken ”Kämpatag i Kina” ger företagsjuristen Jari Vepsäläinen och flera andra affärsmän råd om hur det går att klara sig på de kinesiska marknaderna. Boken tar också upp bland annat Kinas energiförsörjning, de svåra miljöproblemen, den åldrande befolkningen och den hårda pressen på dagens ungdomar. Dessutom görs två avstickare till Malaysia.
Läs mer om Jari Vepsäläinen genom att trycka här.

Annorlunda, eller hur? Några östasiatiska röster”


Annorlunda, eller hur?

Några östasiatiska röster

Hur är det att bo i ett ekonomiskt mirakel, i en grym militärdiktatur eller i trakter som när som helst kan utplånas i en naturkatastrof? Boken "Annorlunda, eller hur? Några östasiatiska röster" riktar strålkastarna mot människor som lever i sådana omständigheter. Persongalleriet är färgstarkt. Ordet ges bland annat till jordbrukare, jurister, valfångare, affärsmän och komiker. Deras skildringar skapar i samma veva en tablå över de omvälvningar som regionen har genomgått under de senaste decennierna. Huvudpersonerna kommer från Kina, Hongkong, Taiwan, Filippinerna, Indonesien, Burma och Kambodja. Boken är illustrerad med svartvita fotografier, teckningar, kartor och symboler, och den avslutas med bokrekommendationer.

Björn Ådahl, född 1958, är en finlandssvensk frilansjournalist och socionom. I slutet av 1980-talet gjorde han tillsammans med sin hustru Karin Smedjebacka en drygt två år lång resa i tretton asiatiska länder, skrev boken "På jakt efter Asien" (Sahlgrens, 1992, nedan utdrag ur recensioner) och bestämde sig för att så snart som möjligt pröva på att leva bland asiaterna. Sedan år 1995 har Björn med Hongkong som bas noga följt med och rapporterat om den dramatiska utvecklingen i Östasien för Yle och andra finländska massmedier såsom Finska Notisbyrån och Turun Sanomat. I boken "Världen utanför" (Schildts, 2006) medverkar han med kapitlet "Kinas frammarsch omges av frågetecken".

I Hongkong grundade Björn Apsara Förlag år 2012. Innan Björn flyttade till Hongkong arbetade han som redaktör på Finska Notisbyrån. Han märkte då att det började uppstå en efterfrågan på nyheter från Kina. Insikten gav honom en möjlighet att pröva på att bo i Asien. Den brittiska kolonin Hongkong var det enda tänkbara alternativet, för frilansjournalister beviljades inte på den tiden visum till Folkrepubliken Kina. Varken Björn eller Karin har ångrat sig. De trivs bra i Hongkong.

 

"På jakt efter Asien"
recenserades i flera tidningar.

"Den största behållningen av boken är de människor som kommer till tals".
(Hufvudstadsbladet)

"Människorna kommer fram på ett sätt som inte är vanligt i reselitteratur".
(Borgåbladet)

"Det är uttryckligen inte frågan om ytliga glansbilder, utan Ådahl vill gå på djupet i beskrivningarna av vanliga människors liv"
(Tidningen Läraren)

Apsara Förlag ger ut böcker om Asien och satsar på att göra dem visuellt attraktiva. Förlaget är privatägt, oberoende och registrerat i Hongkong. I Finland och Sverige säljs böckerna i bokhandlar och via internet.

Apsara Förlag har fått sitt namn efter himmelska, kvinnliga varelser i den buddhistiska och hinduistiska mytologin. I oräkneliga asiatiska tempel kan man beundra avbildningar av apsaraser. De framställs alltid som eleganta och vackra, och de är mästerliga dansörer. Apsaraser i de enastående mer än tusen år gamla grottemplen i Dunhuang i nordvästra Kina har inspirerat Apsara Förlags logo och webbsidornas design.

Förlagets nyaste bok ”Kämpatag i Kina” är illustrerad av Bonnie Jia. Bonnie kommer från storstaden Chongqing i sydvästra Kina, och hon har avlagt examen i filmproduktion vid ett universitet i Hongkong.

Förlagets första bok "Annorlunda, eller hur? Några östasiatiska röster" har illustrerats av Catherine Kretschmann-Zhang och hennes man Philip Kretschmann. Catherine (f. 1983) kommer från den nordostkinesiska metropolen Harbin. Hon har studerat vid universitet i Kina, Kanada och Hongkong. Efter att ha avlagt magisterexamen i ekonomi studerade hon till magister i bildkonst med mediakonst som huvudämne.

Philip (f. 1981) kommer från den tyska hamnstaden Kiel. Efter att ha studerat datavetenskap vid ett universitet i Berlin flyttade han till Hongkong år 2007 där han träffade sin blivande hustru Catherine. Philip forskade i och undervisade digital konst vid ett universitet i Hongkong innan han och Catherine flyttade till Hamburg år 2014.

KÄMPATAG I KINA - DEN LEGENDARISKA KINARÄVEN JARI VEPSÄLÄINENS AFFÄRER - Björn Ådahl

ISBN: 978-988-16334-5-3


KÄMPATAG I KINA - DEN LEGENDARISKA KINARÄVEN JARI VEPSÄLÄINENS AFFÄRER

BESTÄLL



ANNORLUNDA, ELLER HUR? - NÅGRA ÖSTASIATISKA RÖSTER - Björn Ådahl

ISBN: 978-988-16334-1-5


ANNORLUNDA, ELLER HUR?
NÅGRA ÖSTASIATISKA RÖSTER

BESTÄLL



Om du vill ta kontakt med mig kan du skicka e-post till info[at]apsaraforlag.com eller fylla i blanketten nedan.







Kan ni inte avläsa koden? Tryck här, så får ni en ny kod.

Apsara Förlag
12C, School Road, Block A, 2/fl
Cheung Chau
Hongkong
Tel: (852) – 2981 5945

info[at]apsaraforlag.com



Jari Vepsäläinen (f.1960) satte första gången sin fot i Kina i augusti år 1985. Han var där för att studera kinesisk lagstiftning vid det prestigefyllda Renmin-universitetet i Peking. Efter att ha tillbringat två år i huvudstaden fortsatte han sina studier i den sydliga metropolen Kanton där han märkte att det rådde en oerhörd framåtanda. Han grundade företaget Fintrade-Mercer och slog sig ned i Hongkong som har fungerat som hans bas sedan dess. Under årens lopp har han hjälpt otaliga västerländska bolag att etablera sig i Kina och att undvika ödesdigra fällor i det ofta överväldigande landet.



TILLBAKA TILL FÖRRA SIDAN